Week Tegen Pesten: buitensluiten? Uitgesloten!
Ook dit jaar organiseert de Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten. Helaas is het nog steeds nodig om hier aandacht voor te vragen en aandacht aan te besteden. Dit jaar lijkt de urgentie zelfs hoger dan eerdere jaren.
RTL Nieuws meldde vorige week dat uit cijfers is gebleken dat de telefoon bij De Kindertelefoon, de gratis telefonische hulpdienst voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, roodgloeiend staat. Het aantal meldingen over pesten is enorm gestegen sinds de opening van de scholen afgelopen april.
Enorme stijging pesten na lockdowns
Na de twee lockdowns, tijdens het vorige schooljaar, mochten de scholen hun fysieke deuren in april weer openen. Was het tijdens de lockdownperiodes relatief rustig bij De Kindertelefoon met meldingen over pesten, na de lockdown stond en staat de telefoon roodgloeiend. Een zorgelijke ontwikkeling. Het team van De Kindertelefoon roept op om pesten bespreekbaar te maken. Zeker nu het nieuwe schooljaar is begonnen.
Verschuiving digitaal pesten naar pesten
In de twee periodes dat de scholen gesloten waren en lessen digitaal werden gegeven was een verschuiving zichtbaar van ‘gewoon’ pesten naar digitaal pesten. De oorzaak hiervan was dat de kinderen zich verveelden en heel veel tijd doorbrachten op hun mobiel (er was weinig te doen omdat niet alleen scholen dicht waren maar ook sportclubs en -verenigingen). Daarnaast kan online pesten anoniem gebeuren en dit maakte het nog makkelijker om te doen. Een foto of bijvoorbeeld andere persoonlijke informatie is snel en eenvoudig door te sturen via WhatsAppgroepen met grote impact voor het slachtoffer.
Na het starten van het fysieke onderwijs zijn en de aanwezigheid van leerlingen op school in plaats van thuis, is een verschuiving zichtbaar van digitaal pesten (of cyberpesten) naar gewoon pesten.
Gevolgen van pesten
Pesten heeft grote gevolgen voor kinderen die slachtoffer zijn. De meeste kinderen weten niet goed wat ze moeten doen als ze gepest worden. Schaamte speelt ook een grote rol. Niemand vertelt graag dat hij of zij gepest wordt. Uit een steekproef blijkt daarnaast ook nog dat een groot deel van de kinderen zich niet geholpen voelde nadat ze iemand in vertrouwen hadden genomen. Want stopt pesten als je het aan iemand vertelt? Veel slachtoffers voelen zich eenzaam en hebben last van angsten.
Waarom is praten over pesten zo moeilijk?
Praten over pesten is heel moeilijk. Slachtoffers zijn bang dat als ze het met iemand bespreken dat het pesten juist erger wordt in plaats van minder. Ook hebben slachtoffers vaak het gevoel dat het aan henzelf ligt. Als dit gevoel overheerst zal het slachtoffer niet snel iemand in vertrouwen nemen met als gevolg dat zij er alleen mee blijven rondlopen.
Week Tegen Pesten
Van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober is het de landelijke Week Tegen Pesten. Alle scholen worden uitgenodigd om mee te doen zodat iedereen een goede start kan maken met het nieuwe schooljaar. Pesten stopt niet vanzelf. Alleen als je het bespreekbaar maakt en afspraken met elkaar maakt kan pesten afnemen. Door dit onderwerp heel serieus te nemen creëer je een omgeving waarin slachtoffers zich veilig genoeg voelen om aan de bel te trekken.
Buitengesloten? Uitgesloten!
Het thema van dit jaar is “Buitengesloten? Uitgesloten!” Iemand buitensluiten is een veelvoorkomende vorm van pesten en heeft grote impact op het slachtoffer. Iedereen wil ergens bij horen. Maak je als school en klassen sterk om ervoor te zorgen dat geen leerling zich buitengesloten voelt. Zit iemand vaak alleen in de pauzes en mag hij/zij niet meewerken in een groepje? Let met elkaar op deze signalen. Neem als leerkracht de voorbeeldfunctie door te laten zien wat wenselijk gedrag is en welk gedrag niet geaccepteerd wordt.
Zien jullie bij jou op school dat pesten een issue is maar vinden jullie het lastig om het goed aan te pakken? Neem contact met ons op dan kunnen we samen kijken of we jullie kunnen helpen om het (digitaal) pesten af te laten nemen zodat niemand wordt buitengesloten!