Suriname

Terugblik via video’s burgerschapslessen

We kunnen terugkijken op een meer dan geslaagd project in Jaw Jaw Suriname. Dit initiatief werd mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Mediawegwijs, het Fonds voor Cultuurparticipatie en basisschool De Brink uit de Amsterdamse Bijlmer. In Suriname werkten we samen met de leerlingen van basisschool Pater Voorbraak en Muziekschool Ko Haika in Jaw Jaw.

We hebben de mooiste beelden, die tijdens dit project zijn gemaakt, verzameld. Die kun je bekijken via deze link

Kijk onder de Surinaamse vlag om de creaties van de Surinaamse leerlingen te bewonderen, onder de Nederlandse vlag voor de bijdragen van de Nederlandse leerlingen, of onder de gecombineerde vlag voor een mix van de video’s.

Jaw Jaw, november 2024

We presenteren vol enthousiasme het Suriname Jaw Jaw project, een initiatief dat grotendeels op vrijwillige basis wordt uitgevoerd. In dit project komen Nederlandse en Surinaamse leerlingen samen om via technologie, film en muziek hun gedeelde culturele erfgoed en het slavernijverleden te ontdekken. Muziek is hierbij de verbindende kracht, waarmee de leerlingen op een creatieve manier elkaars cultuur leren kennen.

 

Jaw Jaw, een klein dorp aan de Surinamerivier met 360 inwoners

Jaw Jaw is een kleine nederzetting aan de Surinamerivier met ongeveer 360 bewoners, ontstaan in de jaren ’60 na de bouw van een stuwdam. De oorspronkelijke bewoners moesten hun dorpen verlaten en kregen dit stuk land toegewezen om een nieuwe gemeenschap op te bouwen. Het leven in Jaw Jaw is eenvoudig en al het vervoer gebeurt over water. Hoewel smartphones en koelkasten hun intrede hebben gedaan, is er nog geen volwaardig internet.

 

 

De bewoners van Jaw Jaw zijn nakomelingen van tot slaaf gemaakten die tijdens de slavernij ontsnapten naar het regenwoud en daar, ondanks gevaarlijke omstandigheden, nieuwe dorpen opbouwden. Hun gemeenschap is sterk geworteld in deze geschiedenis van overleving en veerkracht. Hoewel het schooltje in Jaw Jaw doet denken aan een Nederlandse school uit de jaren vijftig, beseffen ook de leerkrachten het belang van digitale geletterdheid en wereldburgerschap in de lessen. Thema’s als religie, normen en waarden, democratie en diversiteit spelen een essentiële rol in het onderwijs, zodat kinderen een beter begrip ontwikkelen van hun eigen burgerschap en dat van andere landen.

Vakdocenten geven lessen burgerschap en mediawijsheid

Onder leiding van de vakdocenten Biko en Kay gaan de leerlingen aan de slag met verschillende technische middelen om in interculturele teams video’s en muziek te maken. Deze vakdocenten zijn experts in hun vakgebied en zorgen voor een inspirerende leerervaring. Naast educatie draait het project ook om sociaal, duurzaam en verantwoord ondernemen. We investeren in de lokale gemeenschap en zorgen ervoor dat Surinaamse docenten de workshops zelfstandig kunnen voortzetten via een ’train de trainer’-programma. Zodat, als de vakdocenten weer voor de Nederlandse klassen staan, de mediawijze lessen kunnen worden voortgezet door de plaatselijke docenten. Dit zijn de belangrijkste onderdelen voor de lessen over Burgerschap van Mediawegwijs.

Nederland ontmoet Suriname: een uitwisseling van verhalen

Terwijl het project in Suriname volop draait, werkt onze vakdocent Daniel in de Bijlmer in Amsterdam met groep 8-leerlingen van basisschool De Brink (zie groepsfoto. Zij maken video’s waarin ze hun eigen leven in beeld brengen en die video’s delen ze met de kinderen van het dorp Jaw Jaw. Daarnaast maken we een mini-documentaire van ons verblijf in Suriname, die later wordt gedeeld met de Nederlandse leerlingen. Zo ontstaat er een bijzondere uitwisseling tussen beide landen, waarbij ervaringen en verhalen over en weer worden gedeeld. Met als uitkomst een unieke blijvende verbinding.

Met steun van Mediawegwijs realiseren we niet alleen deze educatieve uitwisseling, maar leggen we ook blijvende verbindingen tussen Nederland en Suriname, zowel digitaal als via de media. Dit project laat zien hoe we ons inzetten voor sociaal en duurzaam ondernemen, en hoe we iets positiefs achterlaten in de gemeenschap van Jaw Jaw en in Suriname als geheel.

Een steuntje in de rug voor de lokale gemeenschap

Naast het educatieve en culturele programma bieden we ook concrete hulp aan de lokale gemeenschap. We doneren tablets aan de muziekschool en basisschool, zodat de leerlingen toegang krijgen tot moderne leermiddelen. Daarnaast voorzien we de school van basisbenodigdheden zoals pennen, zodat de kinderen goed voorbereid hun lessen kunnen volgen.

Tijdens ons bezoek in 2023 hoorden we dat de boot, de korjaal, die kinderen dagelijks over de rivier vervoert, niet meer in goede staat was. Aangezien de kinderen volledig afhankelijk zijn van dit transport – vanwege het dichtbegroeide, moeilijk begaanbare gebied – wilden we graag een bijdrage leveren voor een nieuwe boot. Dit veilige vervoer is essentieel om de kinderen toegang te blijven geven tot onderwijs en andere voorzieningen.

We kijken ook naar de basisgezondheidszorg in het dorp en leveren essentiële middelen zoals paracetamol, om te helpen bij de dagelijkse zorgbehoeften. Deze bijdrage is een kleine, maar belangrijke stap om het leven in Jaw Jaw iets makkelijker te maken, en vormt een onderdeel van onze bredere inzet voor sociaal verantwoord ondernemen.

Met deze praktische en directe hulp willen we de gemeenschap niet alleen op het gebied van onderwijs ondersteunen, maar ook bijdragen aan hun welzijn op lange termijn. Wil je de lokale gemeenschap ook een steuntje in de rug geven, dat kan via de crowdfundig actie die is opgezet door Ilse Godtschalk (directeur Mediawegwijs). Neem gerust een kijkje op de speciaal daarvoor ingerichte site via deze link.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze Instagram en Facebook pagina, waar we regelmatig updates en foto’s delen! Of neem gerust een kijkje op de speciale beeldbank.

Ook leuk om te lezen: het blog van Ilse Godtschalk over waarom we dit doen.

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij onze samenwerking met de Pater Voorbraak School, de Ko Haika muziekschool in Jaw Jaw en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Najaar 2023

In het najaar van 2023 reisden we ook naar Suriname. We bezochten meerdere scholen in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Maar ook bezochten we het dorpje Jaw Jaw dat aan de oevers van de Boven-Surinamerivier ligt.

Bekijk hier de video die we maakten tijdens onze bijzondere reis in 2023

Paramaribo

We spraken met het bestuur van allerlei scholen in Paramaribo. We zijn langs 3 scholen geweest: een katholieke school, openbare school en een evangelische school. Ook deze scholen zien, net als het schooltje in Jaw Jaw, het belang in van digitale geletterdheid en burgerschap naast de reguliere lessen.

Hieronder zie je in de slider een kleine beeldimpressie van onze tijd in Paramaribo

IMG_5889
IMG_5919
IMG_6067
IMG_5981
IMG_6021
IMG_6085
IMG_6089
previous arrow
next arrow