Subsidies

De Nederlandse overheid maakt een bedrag van 8,5 miljard euro vrij voor het onderwijs om de opgelopen corona-achterstanden weg te werken. Dit steunpakket is bestemd voor alle soorten onderwijs; van basisonderwijs tot universiteit. Zes miljard hiervan gaat naar het basis- en voortgezet onderwijs. Wat is de bedoeling van deze overheidssteun?

Elke school mag maatwerk aanbieden aan haar leerlingen; leerlingen krijgen de extra ondersteuning die nodig is. Scholen in achterstandswijken krijgen extra geld om de opgelopen leerachterstanden weg te werken. Mediawegwijs wil met haar complete leerlijn scholen ondersteunen om deze achterstanden weg te werken en ze tegelijkertijd digitaal vaardig en mediawijs te maken.

Digitaal onderwijs tijdens sluiting van scholen

De coronacrisis raakt iedereen. Twee keer een lockdown. Twee keer sluiting van de scholen. Scholen moesten schakelen van fysiek onderwijs naar digitaal onderwijs. Een enorme stap voor bijna alle scholen; ons systeem is niet op deze manier ingericht. Een bijkomend probleem was dat niet ieder kind de beschikking had over een eigen computer, iPad of laptop.

 

Door het ontbreken van voldoende digitale kennis en vaardigheden hebben veel leerlingen achterstanden opgelopen door het krijgen van digitaal onderwijs. De achterstanden zijn er niet alleen bij de reguliere vakken maar juist ook bij digitale geletterdheid omdat zij geen mediawijze lessen kregen.

Nationaal Programma Onderwijs

Het kabinet heeft een Nationaal Programma Onderwijs opgericht om ervoor te zorgen dat de huidige leerlingen en studenten ook volwaardig onderwijs krijgen ondanks de coronacrisis en de twee lockdowns.

Dit hebben onderwijsministers Van Engelshoven en Slob in februari bekend gemaakt. Elke school krijgt geld om heel gericht de leerlingen te helpen. Het geld mag vrij worden besteed door de school maar de gekozen maatregelen moeten bewezen effectief zijn. Het concept van Mediawegwijs valt onder deze maatregelen.

Wat biedt dit nieuwe programma?

Het Nationaal Programma Onderwijs is gericht op herstel en tegelijkertijd ontwikkeling van het onderwijs. Op het inhalen en compenseren van opgelopen vertragingen en het ondersteunt iedereen in het onderwijs die het moeilijk heeft.

Dit extra geld kunnen scholen gebruiken om onderwijsachterstanden te voorkomen en studievertraging te compenseren. Scholen zullen opnieuw investeren in meer vakleerkrachten, onderwijsassistenten en ander onderwijsondersteunend personeel om de werkdruk van de leraren te verlichten.

IMG_0131 (1)

Vakdocenten staan klaar

Nu de scholen weer open zijn kunnen wij onze werkzaamheden weer hervatten. Onze vakdocenten staan te springen om weer voor de klas te staan en met ons reguliere programma (van 48 lessen voor PO/SO en 24 voor V(S)O een bijdrage te leveren om de opgelopen achterstanden weg te werken. Zie www.mediawegwijs.nl/lessen 


Ook de subsidieregeling “Extra hulp voor de klas” die gericht is op extra ondersteuning voor docenten (bijvoorbeeld met ICT) wordt uitgebreid. De inzet van Mediawegwijs vakdocenten valt onder deze subsidie. Dit extra geld voorkomt een te hoge werkdruk en een te groot personeelstekort doordat extra (ondersteunende) medewerkers aangesteld mogen worden om de lesuitval en extra werkzaamheden door het coronavirus op te vangen.

 “Mediawegwijs zoekt mee naar subsidies waardoor we de lessen geregeld gratis kunnen inzetten.” 

Pieter Bosman, De Bonkelaar Amsterdam

Huur Mediawegwijs in: werk achterstanden weg

Mediawegwijs heeft tijdens deze crises online lessen aangeboden die gericht waren op digitale geletterdheid. Wij hopen dat de kinderen dit een leuke aanvulling vonden op hun gewone lessen en er een stukje mediawijzer van zijn geworden.

Wil jij jouw groepen 1 tot en met 8 goed voorbereiden op de digitale toekomst van morgen? En wil je tegelijkertijd jouw leerkrachten wat ontzien qua werkdruk? Huur dan Mediawegwijs in. Onze vakdocenten geven de lessen bij jou op school. Niet alleen de kinderen worden mediawijzer maar ook jouw team leerkrachten.

IMG_0169

Wat bieden wij?

  • Mediaonderwijs voor groep 1 tot en met groep 8 en klas 1 en 2 VO
  • Wegwerken van opgelopen leerachterstanden en nieuwe achterstanden voorkomen
  • Voor elk kind een mediawijze basis
  • Digitale geletterdheid binnen jouw school (binnenkort een verplicht curriculum)
  • Verlichting van de werkdruk leraren dankzij onze vakdocenten

Neem vandaag nog contact op met Ilse Godtschalk; zij vertelt jou graag de mogelijkheden voor jouw school zodat jij op korte termijn kunt starten met het wegwerken van de leerachterstanden.

Problemen tijdens lockdown voor kinderen en jeugd

Tijdens de eerste en tweede lockdown zijn naast het missen van het fysiek samenzijn op school extra problemen ontstaan. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Enorme toename cyberpesten vooral via WhatsApp
  • Veel nepnieuws over corona
  • Enorme toename schermtijd en gameverslaving
  • Grote werkdruk leraren
  • Achterstanden op sociaal vlak
  • Leerachterstanden

Tijdens deze coronacrisis zien we heel duidelijk hoe belangrijk digitale geletterdheid is. Hoe pak je cyberpesten aan? Hoe onderscheid je echt nieuws van nepnieuws? Allemaal lessen die zijn opgenomen in de leerlijn van Mediawegwijs.

Bureau Jeugd & Media is onze deskundige partner als het gaat om mediaopvoeding. In samenwerking met hen ontwikkelen we oudersessies over een specifiek thema/probleem. Denk aan voorbeelden als sexting of online pesten.

 “Mediawegwijs helpt jou de opgelopen leerachterstanden weg te werken en maakt kinderen en jeugd mediawijs”

Neem contact op

Wil jij met jouw school aansluiten bij dit unieke, innovatie concept en jouw leerlingen voorbereiden op de digitale wereld van morgen? Neem contact op met Ilse Godtschalk, ontwikkelaar en coördinator. Zij beantwoordt heel graag jouw vragen of geeft je meer informatie. Vul hieronder je gegevens in en Ilse neemt snel contact op.

Tel. :

020-6610064

E-mail :

info@mediawegwijs.nl