Over Mediawegwijs

Mediawegwijs is een concept dat zorgt voor implementatie en borging van Digitale Geletterdheid binnen de schoolorganisatie. Afkomstig uit het werkveld, zijn scholen en docenten altijd ons uitgangspunt. Mediawegwijs neemt het hele team mee en ondersteunt bij de stappen die de school doorloopt om te voldoen aan de kerndoelen.

Compleet programma “Digitale Geletterdheid”

Virtual reality in de klas? Een gesprek starten over reclame in vlogs of sexting? Experimenteren met de Mirco:bit en 3D pennen? Digitale Geletterdheid is binnenkort een verplicht curriculum. Maar, waar begin je?

Bij Mediawegwijs!

Ons doel? De ‘kinderen van nu’ voorbereiden op toekomstige beroepen in ‘de maatschappij van morgen.’

Om dit doel te bereiken heeft Mediawegwijs een volledig concept ontwikkeld bestaande uit:
een leerlijn: 48 lessen voor groep 1 t/m 8 en een lessenreeks voor VO. De leerlingen ontvangen een “Mediawegwijs diploma” na afronding van alle lessen.
professionalisering van docenten middels 5 docentensessies. Docenten ontvangen na afronding van alle sessies een certificaat van Mediawegwijs.
ouderparticipatie middels praktisch ingestoken ouderavond(en).
promo voor de school, met beelden uit de lessen en sessies.

Zie hier het complete overzicht van de 48 lessen.


“Mediawegwijs…. voor en door leraren! Samen laten we Digitale Geletterdheid op een effectieve wijze landen binnen de school.”

previous arrow
next arrow
Slider


Aansluiting bij doelen SLO en curriculum.nu

Mediawegwijs is nauw betrokken bij curriculum.nu en draagt actief bij aan hun bijeenkomsten. Docenten zijn voor ons altijd het uitgangspunt.

Het is ons doel om scholen te helpen bij de vertaalslag van theorie naar de praktijk.

De Mediawegwijs aanpak wordt continu afgestemd op de doelen van SLO en curriculum.nu. ICT basisvaardigheden, mediawijsheid, computational thinking en informatievaardigheden hebben allen hun plek in de 48 lessen. In de lessen voor de onderbouw PO staat spelenderwijs ontdekken centraal, met simpele technologie & apps. In de lessen voor de bovenbouw is er meer ruimte voor diepgang. Zoals filosofische of toekomst-vraagstukken of uitdagender tools en apps, zoals de Micro:bit. In het VO wordt deze lijn verder doorgezet en gaat naast aandacht voor de basisvaardigheden en de materie nog dieper.

Naast de 48 lessen voor groep 1 t/m 8 en een lessenreeks voor VO, hebben we speciale sessies ontwikkeld voor docenten en ouders. De vrij ‘droge’ theorie brengen we tot leven in speciale werksessies, die zeer praktisch van aard zijn.

 

Docentensessies

In de 5 docentensessies behandelen we wat Digitale Geletterdheid precies is (sessie 1) en gaan we dieper in op de 4 pijlers: Informatievaardigheden, Mediawijsheid, ICT-Basisvaardigheden en Computational thinking (sessie 2 t/m 5).

Naast deze theorie, zijn de docentensessies vooral zeer praktijkgericht. We gaan alle apparaten en technieken die in de lessen gebruikt worden uitproberen. Zelf doen en ervaren maakt namelijk alle verschil, de theorie komt echt tot leven!

Oudersessies

Ook ouders worden betrokken. De sessies met ouders zijn deels informatief, maar vooral praktisch van aard. Het is belangrijk dat ouders begrijpen wat kinderen ervaren tijdens de lessen, zodat het gesprek thuis voortgezet kan worden. Daarom wordt tijdens deze sessies volop geëxperimenteerd met apparaten en techniek! Een belangrijk vraagstuk dat aan bod zal komen: waar ligt de verantwoordelijkheid van de school en wat is de verantwoordelijkheid van ouders?

Bureau Jeugd & Media is onze deskundige partner als het gaat om mediaopvoeding. In samenwerking met Bureau Jeugd & Media ontwikkelen we oudersessies over een specifiek thema/probleem (bijvoorbeeld zaken als sexting of online pesten).


Promo

Gedurende het schooljaar filmen we de lessen en sessies met docenten en ouders.

Aan het eind van het jaar maakt Mediawegwijs een mooie promo voor elke deelnemende school, om te plaatsen op de website en/of te delen met directie, ouders en andere geïnteresseerden. Een prachtige manier om te laten zien hoe jullie school met Digitale Geletterdheid om gaat!

In de promo is te zien met welke technieken en apps de leerlingen aan de slag zijn gegaan en wat er gedurende het hele jaar ontwikkeld is.

 

Deze scholen zijn al Mediawegwijs

 

 

 

Neem contact op

Aansluiten bij dit unieke, innovatieve concept?
Ilse Godtschalk is de ontwikkelaar en coördinator. Neem vrijblijvend contact met haar op voor meer informatie.

Tel. :

020-6610064

Email :

info@mediawegwijs.nl