Safer Internet Day

De online wereld verandert snel en daarom is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan online veiligheid.

Op het moment dat een kind een mobieltje heeft en zelf de online wereld instapt, maakt het kennis met een ´nieuwe wereld´. Boordevol informatie en vermaak, maar ook nieuwe sociale connecties. Kinderen en jongeren zijn een groot deel van de dag online, zonder zich bewust te zijn van de mogelijke gevaren.

Wat is Safer Internet Day?

Op dinsdag 6 februari 2024 is de 21e editie van Safer Internet Day, een wereldwijd initiatief waar maar liefst 180 landen actief aan deelnemen. Dit jaar is het centrale thema “Together for a better internet”. Met dit thema streven ze niet alleen naar een veilig internet, maar ook om het internet positiever en inspirerender te maken. Geen overbodige luxe in onze huidige samenleving waarin negatief nieuws vaak de media domineert. Safer Internet Day 2024 legt de nadruk op urgente onderwerpen zoals mentale gezondheid en sociale media, digitale inclusie, het gebruik van data, schadelijke online content, online seksueel misbruik, digitale weerbaarheid, maar ook de impact van games.

Bouwen aan een betere online wereld

Safer Internet Day is op social media te volgen via de hashtags #SaferInternetDay en #SID2024. En roept op om samen te werken aan de opbouw van een online wereld die niet alleen veilig is, maar ook inspirerend en opbouwend is voor iedereen. Ouders, leraren en organisaties verspreiden foto’s en video’s waarin ze laten zien welke acties ze ondernemen op deze dag, zodat het internet een veiligere en betere plek wordt voor vooral kinderen en jongeren. Hoe zorg je hiervoor? Door het uitdelen van tips en uitwisselen van ideeën. 

Online veiligheid tips

Hoe leer je kinderen zichzelf online te beschermen? Een paar tips:

  • Leer kinderen het belang van sterke wachtwoorden en benadruk dat ze die regelmatig moeten wijzigen. Dit beschermt tegen hackers. 
  • Leer kinderen om voorzichtig te zijn met verdachte e-mails, websites en telefoontjes. Kennen ze de afzender niet of is het een raar telefoonnummer? Open de mail niet en verwijder hem. Neem het telefoontje niet op en blokkeer het nummer. 
  • Leg uit dat je nooit persoonlijke informatie of wachtwoorden online deelt met onbekenden, bijvoorbeeld tijdens het gamen.

Jouw bijdrage telt

Het internet veiliger maken is geen makkelijk doel om te realiseren. Daarom is de bijdrage van ieder individu aan dit wereldwijde initiatief van grote waarde. Of je nu als ouder/opvoeder bezig bent met mediaopvoeding of als leerkracht voor de klas staat, iedereen kan een actieve rol spelen bij het opbouwen van een betere online wereld. Door met kinderen te praten over digitale verantwoordelijkheid, respect, kritisch denken en creativiteit, draag je direct bij aan hun digitale educatie. Jouw betrokkenheid, de gesprekken en acties zorgen voor een online wereld voor de kinderen die niet alleen veiliger is, maar het vergroot ook hun digitale kennis.