BES-eilanden

Mediawegwijs naar Statia najaar 2023

Drie vakdocenten, Dirk, Jens en Camillo hebben eind oktober hun koffers gepakt voor een reis naar Statia. Zij gaan, in navolging van hun collega vakdocenten die in het voorjaar op de BES-eilanden waren, les geven op basisscholen op Statia. Met een overdosis enthousiasme gaan ze de leerlingen, net als hun Nederlandse leeftijdsgenootjes, mediawijzer maken.


Mediawegwijs naar Bonaire, Sint Eustatius en Saba voorjaar 2023

We schreven er al over in ons blog… dat we internationaal (nou ja, internationaal, eigenlijk nationaal maar dan 8000 kilometer verderop) gaan en onze grenzen letterlijk verleggen. Op 13 maart zijn we met ons gezin, als familiebedrijf, naar de BES-eilanden vertrokken. Om daar twee maanden lang aan de leerlingen op de drie overzeese Nederlandse eilanden mediawijze lessen te geven. Zodat ook zij digitaal geletterd worden. En leren hoe zij zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op hun huidige en toekomstige rol in de digitale samenleving.

2013: het verhaal van Philip Molder en Curaçao

Ilse werkte in die tijd bij Schooltv en bedacht het kinderprogramma Het Zandkasteel. Ze werkte nauw samen met Beeld en Geluid, de plek waar media samenkomen. De directeur vroeg haar of ze een concept wilde bedenken om het archief van Beeld en Geluid onder de aandacht te brengen van het onderwijs. Het plan werd: een spannend verhaal met een game. Een alternate reality game: een bedacht verhaal dat voor waarheid werd aangenomen. En daardoor veel aandacht trok. Het archief (met alle televisiebeelden van onder andere Sesamstraat en meneer De Uil) zou vernietigd zou worden door ene Philip Molder. Want het archief in Hilversum is beschermd tegen water, vuur en bommen, maar wat doe je aan een saboteur die er werkt maar je weet niet wie het is?


De video’s

Vervolgens ging Ilse op de NOT beurs staan en vroeg alle leraren mee te doen met deze supergave game voor op school. Scholen deden massaal mee in de strijd om de saboteur, Molder, te ontmaskeren. Leren zou op deze manier leuk worden dankzij de video’s. Maar, de dag dat de game zou starten, hebben we de schermen op zwart gezet. En meldden de media dat er iets ernstigs aan de hand was met het nationale filmarchief. De paniek was groot want het kon toch niet zo zijn dat geen leerling meer naar Sesamstraat kon kijken?

Missie geslaagd; het archief van Beeld en Geluid stond vol in de aandacht. Ook van het onderwijs. De volgende ochtend ontsnapte Philip Molder, de aanstichter van de chaos, en vonden de leerlingen een ticket naar… Curaçao. Was de missie dan toch niet geslaagd en ontkwam de dader? Samen met hun drie kinderen reisden Ilse en Victor, cameraman, naar Curaçao. Want daar was Molder naar toe gevlucht. Als ‘Teleblikreporters’ wilden zij laten zien hoe je een archief inzet bij het doen van onderzoek. Samen maakten zij de speelfilm ‘Het nationale archief van Curaçao’.

Om ‘de boef’ te pakken is het hele gezin daar zeven maanden gaan wonen. Een prachtig medialab werd opgezet in de bibliotheek, waar leerlingen vanuit school met de bus heengebracht werden om mediaskills op te doen. Het doel van het gezin was: goeddoen voor de maatschappij. Tot hun schrik vluchtte Philip Molder naar Sint Maarten op zijn waterscooter. Een nieuw avontuur begon, inclusief speelfilm. Meer zien over dit avontuur? Bekijk de documentaire.

2023: Mediawegwijs naar de BES-eilanden

Inmiddels zijn we tien jaar verder in de tijd. En is er veel gebeurd. Familiebedrijf Mediawegwijs is al een aantal jaar heel actief op scholen in de regio van Amsterdam. Zij geven, samen met hun team van vakdocenten, in alle groepen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs, lessen digitale geletterdheid.


Team Mediawegwijs

Ilse en Victor zien het als hun missie om ieder kind, elke leerling, digitaal geletterd van school te laten gaan. Binnen Nederland verleggen zij hun grenzen en gaan naar steeds meer scholen buiten hun eigen regio. Nu gaan ze ook 8000 kilometer verderop lessen geven. Op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba staan de scholen te springen om hun komst.


Victor en Ilse: bedenkers Mediawegwijs

Afgelopen najaar zijn Victor en Ilse samen naar de eilanden gegaan om zichzelf voor te stellen en te vertellen over hun lessen. Van maart tot en met mei gaan ze, opnieuw, als gezin samen met hun drie kinderen en vijf vakdocenten les geven op deze eilanden. Het onderwijs heeft ook daar, net als in Nederland, nog een behoorlijke inhaalslag te maken op het gebied van mediaonderwijs. Een onderdeel dat vanaf schooljaar 2023-2024 verplichte kost is.

Volg alle avonturen via social media, blogs en de nieuwsbrief.