Onderzoek Mediawegwijs genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs 2024

Mediawegwijs heeft in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Wageningen onderzoek gedaan naar de positieve en negatieve effecten van social media op het zelfbeeld van kinderen. 

Anne-Mette Hermans en Ini Vanwesenbeeck, Assistant Professors aan de Universiteit Tilburg, richtten zich specifiek op de invloed van filters en het vergelijken van zichzelf met ‘ideale’ online beelden. Dit onderzoek, waarbij ze onze lessen over kinderen en hun zelfbeeld bijwoonden op meerdere basisscholen, is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2024.

Social media en zelfbeeld

Kinderen zitten steeds langer op de verschillende sociale mediakanalen, waar ze overspoeld worden met filters (om foto’s mooier te maken) en ‘ideale’ lichamen van influencers en atleten. Deze laatste groep laat vooral gespierde en strakke lichamen zien. Dit kan een aanzienlijk negatieve invloed hebben op hoe kinderen naar hun eigen lichaam kijken en kan zorgen voor onzekerheden. Het onderzoek heeft als doel dat de kinderen een versterkte weerbaarheid hebben ten opzichte van de vaak onrealistische ideaalbeelden die ze dagelijks online zien.

Perfect zoals je bent

De onderzoekers keken mee tijdens onze lessen, die wij geven aan groep 6 en groep 8 van de basisschool. Met als focus les 32: Perfect zoals je bent. Deze les draait om het besef dat iedereen uniek is, dat je goed bent zoals je bent. Zowel van binnen als van buiten. Digitale media, die dit inzicht kunnen vertroebelen en manipuleerbaar zijn, staan centraal bij deze les. De leerlingen gaan actief aan de slag met de app ‘Perfect me’. Wat deze les zo uniek maakt is de interactieve aanpak, waarbij kinderen niet alleen theorie krijgen, maar actief worden betrokken bij het begrijpen en toepassen van een positief zelfbeeld en zelfacceptatie.

Na de lessen hebben we, de onderzoekers en de vakdocenten van Mediawegwijs, samen met de kinderen geëvalueerd wat ze van de les vonden. En zijn we aan de slag gegaan met verschillende werkvormen om te ontdekken wat hen het meest aanspreekt. De inzichten die naar voren kwamen, hebben we geïmplementeerd in les 32: Perfect zoals je bent. Zo maken we de les nog boeiender en effectiever.

Bekendmaking winnaar Klokhuis Wetenschapsprijs 2024

Op 2 februari aanstaande maakt Het Klokhuis, televisieprogramma van de NTR,  de top 10 van alle ingediende onderzoeksprojecten bekend. Vanaf 26 februari krijgt het publiek de kans om via de Klokhuis website te stemmen op het project, waarvan zij vinden dat de Klokhuis Wetenschapsprijs verdient. De bekendmaking van de winnaar volgt op 17 maart. Het winnende project ‘verdient’ een speciale Klokhuis aflevering. Wij zijn ontzettend benieuwd naar de uitslag en hopen op jullie steun bij het stemmen!