Mediawegwijs naar het Surinaamse dorp Jaw Jaw

Aan de oevers van de Boven-Surinamerivier ligt het dorpje Jaw Jaw. Victor en Ilse vlogen vanuit Statia naar Suriname, om ook daar kennis te maken en gesprekken te voeren met een schooldirecteur.

Het was ook een reis terug in de tijd. Want het leven in Jaw Jaw, zo ontdekten ze, is te vergelijken met Nederland van jaren geleden. Ze reisden naar dit dorp om hier één klein schooltje te bezoeken. Omdat ook hier de leerkrachten het belangrijk vinden om digitale geletterdheid en wereldburgerschap aan de leerlingen te leren.

Geschiedenis van Jaw Jaw

Jaw Jaw kent een heftige geschiedenis. De voorouders van de Saramaccaanse bewoners ontsnapten aan de slavernij in de jungle van de Amazone. Op de vlucht voor slavenhouders, dwars door een omgeving vol gevaarlijke slangen, panters, giftige spinnen, kaaimannen en piranha’s. Ondanks deze obstakels vonden zij hun weg naar de Boven-Surinamerivier. Hier bouwden ze zelf hun eigen hutten, dorpshuis en steigers aan de rivier. Ze leefden van wat de natuur hen te bieden had. Van fruit in de bomen zoals bananen, papaver, mango en noten tot vis uit de rivier. De geschiedenis van Jaw Jaw is niet alleen maar overleven geweest, maar een verhaal van opbouwen. Het dorp groeide namelijk uit tot een bloeiende gemeenschap waar families werden gesticht. Het land werd bewerkt voor rijst en andere gewassen en er ontstonden hechte banden met de inheemse bevolking. 

Maar in de jaren 60 werd de bevolking van Jaw Jaw gedwongen om te vertrekken na de bouw van een stuwdam. Het land overstroomde en de bevolking van Jaw Jaw kreeg een nieuw stuk land aan de rivier aangewezen. Driekwart van de bewoners vertrok naar Paramaribo, de rest van de bevolking is gebleven en heeft hier een bestaan opgebouwd.

Jaw Jaw in 2024

Het leven in Jaw Jaw is niet veel veranderd in vergelijking met toen. De bewoners van Jaw Jaw leven in eenvoudige houten huizen zonder stromend water. Wassen en baden doen ze in de rivier. Ook de wc wordt op een traditionele manier doorgespoeld, namelijk met een emmer water. Alle transport gaat via de rivier, omdat boten de enige manier van vervoer zijn. Op het gebied van elektriciteit zijn wel stappen gezet. Al is het alleen beschikbaar tussen 18.00 en 24.00 uur ‘s avonds. Dankzij de ontwikkelingen op het gebied van elektriciteit zijn er nu wel koelkasten en enkele televisies te vinden in het dorp. Het schooltje in Jaw Jaw lijkt op een Nederlandse school uit de jaren vijftig. Televisies en wifi zijn faciliteiten die je niet op deze school vindt. 

Wereldburgerschap

Wereldburgerschap is een hot topic binnen het onderwijs. Ook in Jaw Jaw zien de leerkrachten het grote belang hiervan in. Thema’s als religie, normen en waarden, democratie, gelijkheid, diversiteit, vrijheid maar ook de verschillen hierin, zijn erg belangrijk voor kinderen. Zodat ze een beter begrip krijgen van hun eigen burgerschap en dat van andere landen.

Toekomstige samenwerking

Het is nog niet definitief bevestigd, maar we willen een samenwerking aangaan met de school in het dorp Jaw Jaw. Met hetzelfde concept als op de BES-eilanden: onze vakdocenten gaan lessen geven op deze school over digitale geletterdheid en wereldburgerschap. Zodat tussen de kinderen van Jaw Jaw en hun leeftijdsgenootjes in andere landen een connectie ontstaat. We verkleinen letterlijk de afstand tussen kinderen uit verschillende landen.

Zodra we groen licht krijgen voor deze samenwerking, communiceren we dat. Uiteraard kunnen wij niet wachten om ook in het mooie Suriname aan de slag te gaan. Zodat ook de leerlingen daar een stukje mediawijzer worden.