Ouders stemmen voor verbod op mobieltjes in de klas

De discussie over wel of geen landelijk verbod op mobiele telefoons binnen de schooldeuren loopt nog. RTL heeft een onderzoek uitgevoerd onder ouders en leerkrachten. De uitkomst was duidelijk en laat eigenlijk weinig ruimte voor verdere discussie: een meerderheid van de ouders is voor een verbod op gebruik van mobieltjes in de klas. Tweederde van de leerkrachten pleit voor een verbod op mobiele telefoons binnen de schooldeuren. En gaan hiermee dus een stap verder dan de ouders.

Opkomst mobiele telefoon

Het is een feit dat bijna elke leerling niet zonder mobiele telefoon kan. Ze staan de hele dag door in verbinding met de online wereld, dankzij hun mobiel. Ze gebruiken het als ontspanning, het kijken van video’s, maar ook een groot deel van hun sociale leven vindt online in plaats van offline plaats. De verschillende social media platformen zorgen ervoor dat verslaving op de loer ligt. Elk kanaal probeert een gebruiker zo lang mogelijk op het platform te houden. En daar slagen ze redelijk goed in. Een nieuw bericht betekent een nieuwe melding op de telefoon en de gebruiker klikt zo snel mogelijk door.

Zorgen van ouders en leerkrachten

Het ministerie van Onderwijs onderzoekt op dit moment of er een verbod gaat komen op mobiele telefoons in de klas. De verwachting was dat dit voor de zomer duidelijk zou worden, maar met de val van het kabinet wordt de beslissing meer dan waarschijnlijk doorgeschoven. De onderzochte ouders vinden het duidelijk: dat verbod moet er komen. Zij constateren dat hun kinderen, net als thuis, ook tijdens de lessen appen en filmpjes kijken. Hierdoor missen ze belangrijke lesstof en de leerprestaties gaan achteruit. De meeste ouders staan niet achter een algeheel verbod op mobieltjes binnen de school, omdat ze wel graag willen dat hun kind bereikbaar is.

Leerkrachten gaan een stap verder dan de ouders; een meerderheid is voorstander van een algeheel verbod op mobieltjes op school. Praktische kanttekening is wel direct: hoe regel je dit praktisch? Want alles wordt digitaal gecommuniceerd, van roosterwijzigingen tot cijfers. Maar ook het huiswerk staat hier niet in. Wat zwaar weegt bij de leerkrachten is dat ze zien dat leerlingen minder gefocust zijn tijdens de les, andere dingen doen en hierdoor presteren ze minder goed.

Verstandig omgaan met mobieltjes

Of er wel of geen landelijk verbod komt op mobieltjes op school of in de klas is nog niet duidelijk. Maar dat er iets moet veranderen is duidelijk. Een goede eerste stap is wellicht dat de leerkrachten zelf het goede voorbeeld geven. En dat ze per school zelf bepaalde afspraken maken met de leerlingen over het gebruik van de mobiele telefoon. Want mobieltjes zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, dus er op een verstandige manier mee omgaan is dan een noodzakelijke basis.