Komt er een verbod op mobieltjes in de klas?

Als het aan de leden van de Algemene Onderwijsbond ligt wel. Een meerderheid van de 8000 leden zou aan de overheid willen vragen om een landelijk verbod in te stellen. Deze maand nog komt dit voorstel aan bod tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Een landelijk verbod op mobieltjes in de klas lijkt hierdoor een stap dichterbij, maar niks is nog zeker. Uiterlijk deze zomer wil minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) een beslissing nemen. Maar eerst wil hij in gesprek met alle betrokken partijen. Het is namelijk niet een besluit dat zomaar te nemen is.

Op scholen waar een verbod op mobieltjes in de klas geldt, legt elke leerling aan het begin van de les zijn telefoon in de bak op het bureau van de leerkracht. Dat was zeker in het begin wennen, maar uiteindelijk zit het snel in het systeem. En heeft het ook voordelen. Leerlingen vinden het fijn om weer echt contact te hebben met elkaar zonder de afleiding van hun grote mobiele ‘vriend’. Ook heeft het een positieve invloed op de leerprestaties, omdat er meer focus is.

Als school doe je er sowieso goed aan om ook over dit onderwerp het gesprek aan te gaan met de leerlingen. Hoe ga je wijs om met nieuwe media? Want is het echt zo schadelijk voor de leerprestaties, zoals voorstanders van het verbod beweren? Of is de mobiele telefoon inmiddels een onderdeel van de leefwereld van jongeren en zelfs kinderen? Dit levert vast interessante discussies op.

Lees het volledige artikel hier: mogelijk verbod op mobieltjes in klas