Jongeren geloven sneller nepnieuws en verspreiden dit

RTL Nieuws publiceerde een onderzoek dat door de Hogeschool Utrecht is gedaan. Hierin staat geschreven dat jongeren in de leeftijd van 15-24 jaar sneller nepnieuws geloven. En dit vervolgens ook weer verspreiden. Een zorgwekkende uitkomst.

Influencers en social media als nieuwsbron

Jongeren nemen op een andere manier nieuws tot zich, dan eerdere generaties. Die hadden en hebben vaak een vast nieuwsmerk via traditionele bronnen, waar zij hun informatie vandaan halen. Jongeren doen dat veel breder maar worden hierdoor ook overspoeld; nieuws is altijd en overal beschikbaar. En zij laten zich ook beïnvloeden door influencers en social media. Traditionele media bestempelen zij vaker als negatief en blijven daarvan weg.

Wat niet wil zeggen dat zij nieuws niet belangrijk vinden, integendeel zelfs. Met als valkuil dat de groep van 15-24 denkt in staat te zijn nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden maar dat is dus in werkelijkheid niet het geval.

Hoe los je dit op?

Nepnieuws van echt nieuws onderscheiden is soms lastig. Dus hoe eerder je leerlingen hier kritisch naar leert kijken, hoe beter zij in staat zijn dit onderscheid te kunnen maken. Start al op de basisschool met lessen waarin je dit fenomeen bespreekt. Tijdens onze les over nepnieuws gaan de leerlingen echt en nepnieuws onderscheiden door middel van het maken van een online krant.