De invloed van social media op mentale gezondheid
Het is in feite geen nieuws meer, maar als je concrete voorbeelden hoort over de impact van social media op de mentale gezondheid, dan zet dat aan tot nadenken. Deze week was psycholoog Thijs Launspach te gast in de talkshow van Eva Jinek. Hij vertelde daar dat we bewust verslaafd worden gemaakt aan social media. Ieder social media platform wil dat je als gebruiker zolang mogelijk op het platform blijft. Want dat levert geld op. Deze bedrijven gaan er aan voorbij wat dat met de gebruikers doet.
Verslaafd aan social media
Veel mensen, en dan met name jongeren, zijn verslaafd aan social media. De meldingen komen de hele dag door binnen op hun mobiel, wat ervoor zorgt dat ze 24/7 aan hun mobiel zitten vastgeplakt. Het negatieve effect van deze verslaving is dat het een effect heeft op hoe je je voelt. Het heeft een weerslag op de mentale gezondheid en dat is een zorgelijke constatering. Als gebruiker kun je er weinig aan doen; social media zelf is het verslavende middel. En het is flink lastig om dit te doorbreken.
Uit onderzoek blijkt dat jongeren onzeker worden over zichzelf, zich eenzaam en gefrustreerd voelen en boos zijn op de wereld. Hierdoor lopen ze een groter risico op depressies, eetstoornissen, angst en jaloezie. Launspach voegt toe in een interview met Metronieuws dat er ook zeker positieve kanten zitten aan social mediagebruik, maar vooral de nadelen lijken momenteel zichtbaar.
Mediawijsheid en mediaonderwijs
Deze harde feiten onderstrepen opnieuw het enorme belang van mediaonderwijs. Mediawijsheid is een onderdeel van digitale geletterdheid en helpt leerlingen zich staande te houden in de digitale samenleving. Elke leerling moet leren hoe je zowel analoge als digitale media op een kritische en bewuste manier kan inzetten. Maar ook dat je goed kunt meekomen in de huidige maatschappij. Hoe gedraag je je online, hoe onderscheid je nepnieuws van echt nieuws en hoe zorg je ervoor dat je op een gezonde manier met social media omgaat? Als we deze lessen geven op de scholen ontstaan mooie, openhartige gesprekken en discussies. Leerlingen worden zich bewust van alle innovaties en voordelen van de digitalisering, maar worden zich ook bewust van de nadelen.
Lessen op school
Bereid jouw leerlingen zo volledig mogelijk voor op hun rol en plek in onze digitale maatschappij. Implementeer digitale geletterdheid binnen de reguliere lessen en neem hiermee een voorsprong. Digitale geletterdheid wordt binnenkort een verplicht onderdeel van de lesstof.
Planning nieuwe schooljaar
Ben je druk bezig om de planning voor het nieuwe schooljaar rond te krijgen? En wat zijn je plannen op het vlak van digitale geletterdheid en mediawijsheid? Ons team van vakdocenten komen graag mediawijze lessen geven in alle groepen. Neem alvast een kijkje in het overzicht van onze lessen. Wil je meer informatie? Neem contact op met Ilse Godtschalk.