Antillendag: Bruggen bouwen tussen Nederland, de Antillen en Suriname

Door: Ilse Godtschalk, oprichter van Mediawegwijs
De afgelopen jaren heeft Mediawegwijs zich ingezet om door middel van educatie, film en technologie echte verbindingen te maken tussen jongeren in Nederland en verschillende gemeenschappen wereldwijd. We hebben eerder vergelijkbare projecten opgezet op de prachtige eilanden van de Antillen – St. Eustatius, Saba, Bonaire en jaren geleden al op Sint Maarten en Curaçao.

Nu, terwijl we binnenkort naar Suriname gaan voor het Jaw Jaw Project , voel ik me trots dat we weer zo’n waardevol initiatief hebben kunnen realiseren, deze keer in het hart van Suriname.

Van de Antillen naar Suriname: Het delen van culturele verhalen

De afgelopen jaren heeft Mediawegwijs zich ingezet om door middel van educatie, film en technologie echte verbindingen te maken tussen jongeren in Nederland en verschillende gemeenschappen wereldwijd. We hebben eerder vergelijkbare projecten opgezet op de prachtige eilanden van de Antillen – St. Eustatius, Saba, Bonaire en jaren geleden al op Sint Maarten en Curaçao. Nu, terwijl we midden in de voorbereidingen van het Suriname Jaw Jaw Project zitten, voel ik me trots dat we weer zo’n waardevol initiatief hebben kunnen realiseren, deze keer in het hart van Suriname.

Waarom Jaw Jaw?

Jaw Jaw is een klein, afgelegen dorp diep in het binnenland van Suriname. Het is een plek die nog sterk verbonden is met de natuur en met de geschiedenis van het land, en het voelde voor ons als een logische volgende stap om hier een project te starten dat het erfgoed en de verhalen van de gemeenschap naar voren brengt. Door middel van technologie, film en muziek hebben we Nederlandse en Surinaamse leerlingen samengebracht om samen video’s en muziek te creëren, en daarbij hun eigen leefwereld en geschiedenis te delen.

Muziek als universele taal en technologie als hulpmiddel

Wat we keer op keer hebben gezien, zowel op de Antillen als nu in Suriname, is hoe krachtig muziek en film kan zijn als verbindend element. Muziek overstijgt taalbarrières, het verbindt mensen op een diepere manier en helpt jongeren elkaar beter te begrijpen. We gebruiken technologie als hulpmiddel om deze creatieve processen mogelijk te maken. De Nederlandse leerlingen van basisschool De Brink in Amsterdam Zuidoost (Bijlmer) werken samen met leerlingen uit Jaw Jaw door video’s en muziek te maken die hun verhalen vertellen.

Wat dit project extra bijzonder maakt, is dat we niet alleen creativiteit stimuleren, maar ook duurzaamheid stimuleren. In Jaw Jaw hebben we de lokale docenten opgeleid zodat zij de workshops zelfstandig kunnen voortzetten. Dit ‘train de trainer’-programma zorgt ervoor dat de impact van het project veel langer voelbaar zal zijn, zelfs wanneer wij er fysiek niet meer zijn.

Een geschiedenis van impact en verandering

Ik ben ongelooflijk trots op wat we tot nu toe hebben bereikt met Mediawegwijs. In de afgelopen jaren hebben we op de Antillen bewezen hoe effectief deze projecten kunnen zijn, en het is mooi om te zien hoe die ervaringen ons hebben voorbereid om nu in Suriname een nog groter verschil te maken. De positieve reacties die we kregen op St. Eustatius, Saba en Bonaire laten zien dat er een enorme behoefte is aan projecten die jongeren samenbrengt om hun plaats in de wereld beter te begrijpen.

Op Curaçao en Sint Maarten zagen we hoe deze educatieve initiatieven niet alleen de kinderen hielpen, maar ook de bredere gemeenschap inspireerden. Diezelfde betrokkenheid zien we nu in Suriname, waar we gaan bijdragen aan lokale oplossingen, zoals het leveren van tablets voor de school en muziekschool in Jaw Jaw, en een bijdrage voor een nieuwe korjaalboot – essentieel voor het dagelijks leven in dit afgelegen dorp.

Verantwoord ondernemen en sociale impact

Als oprichter van Mediawegwijs geloof ik sterk in de kracht van verantwoord ondernemen. Wij willen niet alleen projecten starten en dan weer vertrekken; we willen iets blijvends achterlaten in de gemeenschappen waarmee we werken. Het Suriname Jaw Jaw Project is hier een perfect voorbeeld van. We geven niet alleen lesmateriaal en tablets, maar bieden ook oplossingen voor lokale problemen, zoals het vervoer van kinderen van en naar school. Dit is precies wat ik bedoel met maatschappelijke betrokkenheid en duurzame impact.

Vooruitkijken: Van de Antillen naar de toekomst

Terwijl ik terugkijk op onze eerdere projecten op de Antillen en kijk naar wat we mogen gaan doen in Suriname, ben ik vol vertrouwen en enthousiasme over wat we nog kunnen bereiken. Dit project in Jaw Jaw gaat over meer dan alleen lesgeven, filmen of muziek maken; het gaat over het versterken van gemeenschappen en het creëren van een blijvende uitwisseling van kennis en verhalen.

In november sluiten we ons project in Jaw Jaw af met een dorpsfeest, waar de kinderen hun werk zullen presenteren aan hun families en de gemeenschap. Dit wordt een feestelijke afsluiting, maar ook een nieuwe stap in de duurzame samenwerking tussen Nederland en Suriname. We willen deze uitwisselingen blijven versterken, nieuwe bruggen bouwen, en bijdragen aan de educatieve en culturele ontwikkeling van deze jonge mensen.

Ik wil iedereen die betrokken is bij dit project – van onze partners op de Antillen tot de leraren en leerlingen in Nederland en Suriname – bedanken voor hun inzet en enthousiasme. Samen laten we zien dat onderwijs, cultuur en technologie echt een verschil kan maken. Dit project is pas het begin, en ik kijk ernaar uit om te zien hoe we nog meer gemeenschappen kunnen samenbrengen in de toekomst.

Volg onze socials en de speciale website voor de laatste updates
https://mediawegwijs.nl/suriname-jaw-jaw-project-2024/

facebook.com/Mediawegwijs
linkedin.com/company/mediawegwijs
x.com/mediawegwijs
instagram.com/mediawegwijs.