PERSBERICHT – Eindfeest hoogtepunt van Jaw Jaw project

Een grensoverschrijdende culturele uitwisseling met blijvende impact tussen leerlingen uit het dorp Jaw Jaw en Amsterdam

Jaw Jaw, Suriname, 20 november 2024

Na drie weken vol inspirerende workshops, lessen en bijzondere ontmoetingen, verzorgd door Mediawegwijs-vakdocenten Biko en Kay, is het Jaw Jaw-project succesvol afgerond. Alle leerlingen kregen een diploma Mediawijsheid. Het hoogtepunt was het eindfeest, waarin het resultaat van dit multiculturele project gevierd werd. De kinderen van Jaw Jaw en Amsterdam presenteerden hun werk via een filmfestival, optredens en gezamenlijke activiteiten. De fysieke afstand van ruim 7.600 kilometer tussen de gemeenschappen leek even volledig te verdwijnen.

Video’s en technologie verbinden werelden

Een centraal thema in het project was de kracht van technologie om culturen te verbinden. Leerlingen van basisschool De Brink in Amsterdam en hun leeftijdsgenoten uit Jaw Jaw werkten virtueel samen door middel van video’s. Hierin deelden ze persoonlijke verhalen over hun dagelijks leven, tradities en dromen. Deze werden vertoond tijdens een filmfestival, zowel in Amsterdam als in Jaw Jaw.

Om dit mogelijk te maken, werden de nieuwste technologische tools ingezet. De kinderen experimenteerden met een Bee-bot robot, die symbolisch de route van hun gedeelde slavernijverleden reconstrueerde, en maakten hologrammen van zichzelf. Het project toonde niet alleen de verschillen, maar vooral ook de overeenkomsten tussen beide gemeenschappen.

Cultuur en muziek als verbindende kracht

De culturele uitwisseling ging verder dan alleen technologie. Tijdens het eindfeest voerden de kinderen van muziekschool Ko Haika een musical op over hun gedeelde geschiedenis, geïnspireerd door hun roots in Afrika en Suriname. Lokale tradities kwamen tot leven met optredens van de traditionele dans seketi en het bespelen van blokfluiten, een instrument dat diep geworteld is in de gemeenschap van Jaw Jaw.

“Muziek verbindt ons allemaal, en de blokfluitlessen laten zien hoe iets eenvoudigs zo krachtig kan zijn,” vertelt Ricardo, muziekdocent van Ko Haika. “De kinderen hebben zoveel plezier in het spelen, en het is geweldig om te zien hoe ze samen melodieën tot leven brengen. Voor velen is het een symbool van hoop en trots.”

Ook de lokale muziek van Suriname werd gedeeld met bezoekers, en het feest eindigde met een groot dansfeest waar jong en oud aan deelnamen.

Ondersteuning voor onderwijs en digitale geletterdheid

Het project had niet alleen een culturele, maar ook een educatieve impact. Ouders werden betrokken bij een ouderavond over mediagebruik, een steeds relevanter thema nu meer dan 70% van de bewoners van Jaw Jaw een mobiele telefoon heeft. Ouders leerden hierbij praktische technieken om technologie op een veilige en effectieve manier in te zetten.

Daarnaast werden 30 tablets met educatieve apps geschonken aan de school in Jaw Jaw, voor blijvend gebruik in de klas. Ook kregen Surinaamse docenten trainingen, zodat digitale geletterdheid een vast onderdeel blijft van het onderwijs.

Een blijvende samenwerking

Het project van Mediawegwijs heeft niet alleen een blijvende indruk achtergelaten op de kinderen en de gemeenschap van Jaw Jaw, maar ook een duurzame samenwerking tussen Nederland en Suriname opgezet. De tablets, laptops en de nieuwe korjaalboot, gefinancierd door crowdfunding, maken niet alleen onderwijs bereikbaar, maar leggen ook de basis voor een structurele vooruitgang.

“We hebben gezien hoe dit project niet alleen de levens van kinderen verandert, maar ook hun gemeenschap sterker maakt,” zegt Ilse Godtschalk, oprichter van Mediawegwijs. “Dit is meer dan een tijdelijk project, het is een basis voor blijvende samenwerking en groei.”

Noot voor de redactie

Voor meer informatie, interviews of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Ilse Godtschalk via Whatsapp +31 6 54 34 26 69 of info@mediawegwijs.nl

Volg onze socials en de speciale website voor de laatste updates:
https://mediawegwijs.nl/suriname-jaw-jaw-project-2024/

Foto mag rechtenvrij gebruikt worden

Het team van Mediawegwijs (vlnr Biko, Victor, Kay en Ilse) vertrekt weer uit Suriname na 3 zeer succesvolle weken.

Terug naar projectpagina