Ilse overhandigt prijs NOT beurs aan winnende school

In januari stonden we met een team van vakdocenten op de onderwijsbeurs in Utrecht. Waar we prijzen verlootten onder onze standbezoekers.

De 3D-pen was ook 1 van de prijzen die standbezoekers konden winnen. Ilse heeft hem overhandigd aan IKC NoordRijk school in Amsterdam. De leerlingen waren uiteraard heel blij met deze nieuwe aanwinst van de school. En gaan hier volop mee aan de slag tijdens de taallessen, maar ook kunnen ze er ruimtelijke figuren mee maken.

Stand Mediawegwijs

Op de NOT hadden we niet alleen een stand met informatie over onze lessen, onze bezoekers konden ook zelf de nieuwste technieken en digitale snufjes uitproberen. En waar Ilse Godtschalk, pedagoog en oprichter Media Wegwijs, ook een presentatie gaf voor een bomvolle zaal over digitale geletterdheid, mediawijsheid en burgerschap. En hoe je dat integreert binnen de reguliere lessen; vanaf 2027 wordt dit een verplicht lesonderdeel.

Vijf dagen hebben we gesprekken gevoerd met leerkrachten, directeuren en andere geïnteresseerden over hoe je kinderen vanaf groep 1 al kennis laat maken met digitale geletterdheid. Maar ook hoe je leerlingen van groep 8 digitaal geletterd van school laat gaan, zodat ze als middelbare scholier heel goed weten wat de kansen en wat de gevaren zijn van de online wereld. Dat is inmiddels een bittere noodzaak; het nieuws vol staat over cyberpesten, deepfakes en nepnieuws.

Online burgerschap

Hoe combineer je digitale geletterdheid met burgerschap? Online burgerschap is hoe gedraag je je en wat zijn de regels van de online wereld? Onze lessen van het thema burgerschap zijn allemaal over online burgerschap. Dit is een onderdeel dat vaak wordt vergeten bij burgerschapslessen. Het gaat er niet alleen om hoe je je offline gedraagt in de maatschappij, maar in de online wereld (ook wel het onbewaakte schoolplein genoemd). Onze burgerschapslessen staan ook in het teken van uitwisselingsvideo’s: Amsterdamse leerlingen en bijvoorbeeld hun leeftijdsgenootjes uit Jaw Jaw Suriname, maken video’s van hun dagelijkse leven. Zo krijgen ze een inkijkje in elkaars cultuur, en worden ze zich bewust van de overeenkomsten en verschillen.

Geletterd en digitaal geletterd van school

Leerlingen van nu wil je niet alleen geletterd van school laten gaan. Dat was jaren geleden meer dan genoeg om zich staande te kunnen houden in de maatschappij. Dat is nu wel anders. Leerlingen moeten ook digitaal geletterd va school. Hoe combineer je deze twee? Door bijvoorbeeld 3D-pennen in te zetten tijdens een taalles. Die daardoor ineens een stuk leuker wordt als je niet met een normale pen hoeft te schrijven. Door verschillende disciplines te combineren worden de leerlingen elk jaar een stuk mediawijzer en groeien ze uit tot echte wereldburgers.